Hullua hurskaammaksi

Heli Hietanen kertoo kirjastaan Hullua hurskaammaksi – Merkintöjä maanisen matkapäiväkirjasta Tarina kirjan takana -sarjassa:

Vaivuin psykoosiin nuorena opiskelijana rankan auto-onnettomuuden jälkeen. Ryhdyin kuumeisesti etsimään kirjallisuutta ja vertaiskokemuksia, jotka selittäisivät tuota mieleni matkaa valon ja varjon maailmoissa. Aiheesta oli vaikeaa löytää tietoa, sillä näistä ilmiöistä keskusteltiin kovin yksipuolisesti synkän patologian ja kliinisten diagnoosien kielellä.

Vuosien varrella toistuneet henkiset kriisini ovat olleet merkittäviä kasvun paikkoja, vaikka sivutuotteina psykoottiset toilailut synnyttivät tietysti myös jälkihäpeää ja tuskaa itselleni ja lähipiirilleni. Psyykkisten kriisien kanssa kamppailevat kärsivät leimautumisesta, he jäävät yksin ja ongelmat kasaantuvat, paisuvat ja kroonistuvat. Lääkityksen sivuvaikutuksista seuraa lisäharmeja.

Kirjoitin omien psykoosikokemusteni ja vuosia kestäneen tutkimukseni pohjalta tietokirjan, jonka olisin itse halunnut aikanaan lukea.

Viisaan Claes Anderssonin sanoin psykiatria katsoo ihmistä avaimenreiästä. Kirjassani ruuvaan oven irti saranoistaan ja tuon esille uudenlaisia eheyttäviä näkökulmia aivokemioiden sijaan. Me ihmiset olemme kokonaisvaltaisia psykofyysisiä ja ennen kaikkea henkisiä olentoja. Käsittelen traumanäkökulmaa sekä eri kulttuurien suhtautumista psyykkiseen oireiluun henkisen heräämisen kokemuksina. Puhun ihmisen sekoamisesta suhteessa ympäröivään yhteiskuntaamme.

Länsimainen tapa diagnosoida, lääkitä ja lukita hullut suljetulle osastolle on vain yksi tapa toimia. Meillä olisi paljon opittavaa vanhempien kulttuurien viisaudesta ja mahdollisuudet hyödyntää myös lempeämpiä hoitomuotoja.

Kokemuksia on jaettava avoimesti, jotta pääsemme vihdoin irti mielenterveysongelman häpeäleimasta. Tarvitsemme uusia raikkaita tuulia ja omaa mielenterveyden #Metoo -kampanjaa. Toivon, että kirjani avartaa näkemyksiä psykooseista ja toimii vertaistukena muille vastaavaa kokeneille ja heidän lähipiirilleen.


Heli Hietanen